Faatasi ai ma le televave o le atinaʻeina o le tamaoaiga o le tagata, o moli o le taulaga ua faʻapupulaina ma susulu.E foliga mai e toʻaitiiti tagata e faʻaaogaina moliuila.Peitaʻi, o moliuila e mafai ona fesoasoani iā ​​i tatou e feoaʻi saʻoloto pe a tatou faigaluega ovataimi i lo tatou toe foʻi atu i le fale, pe a pe a pō, pe a aʻeaʻe le mauga ma matamata i le oso aʻe o le la i le pō.O loʻo i ai foi nisi o pisinisi faʻapitoa e manaʻomia moli uila, e pei o le saogalemu, leoleo ma leoleo, ma isi. Aemaise lava i tausaga talu ai nei, faatasi ai ma le lauiloa tele o gaoioiga i fafo, o tafaoga tolauapi ua avea ma mea e fiafia i ai le tele o tagata i le po, ma le malamalama mai ua taua tele le moliuila.

Mai moli, moligao, moli suauu, moli kesi e oo atu i le mea na faia e Edison o le matauila, e leʻi taofia lava e tagata le manaʻo mo le malamalama, o loʻo tulituliloaina le malamalama o le faasaienisi ma tekinolosi.Ma o le atinaʻeina umi o pisinisi moliuila o loʻo feagai foi ma le tofi ma le faʻaauauina o tupulaga ma lea tupulaga, i lenei selau tausaga o le talafaasolopito, o le a le mea na oʻo i ai le moliuila?Sei o tatou tilotilo nei loa!

I le 1877, na faia ai e Edison le moli eletise, e aumaia ai le malamalama vevela i tagata.I le 1896, na alu atu ai se tagata Amerika e igoa ia Hubert i le fale mai le galuega ae feiloai atu i se uo na valaaulia o ia i le fale e fiafia i se mea manaia.Na alu e na o le iloa, muamua na faia e le uo se ipu fugalaʻau susulu: uo fugalaʻau faʻapipiʻi i le pito i lalo o se tamai matauila, ma o se tamai maa pe a faʻaogaina le taimi nei, o matauila e faʻamalama malamalama tutusa ma lanu samasama samasama e atagia tumu i fugalaau fuga. e matua matagofie le vaaiga, ina ia pe a vave foi ona susulu Hubert i le alofa i le fagu fugalaau.Sa fiafia ma musuia Hubert i le fagu fugalaau susulu.Na taumafai Hubert e tuu le matauila ma le maa i totonu o se tamai apa, ma na faia ai le moliuila moli feavea'i muamua a le lalolagi.

Le tupulaga muamua o moliuila

Aso: pe tusa o le faaiuga o le 19 senituri

Fa'aaliga: Tungsten filament pulu + alkaline maa, fa'atasi ai ma le fa'apalapala o le u'amea mo fale.

Augatupulaga lua moliuila

Aso: circa 1913

Fa'aaliga: Puta fa'atumu i kesi fa'apitoa + maa maualuga fa'atinoga, alumini alumini e fai ma mea fa'afale.O le mea'ai e matagofie ma le lanu e mauoa.

O moliuila tupulaga lona tolu

Aso: Talu mai le 1963

Fa'aaliga: Fa'aogaina o se tekonolosi fa'aola fou - LED (Light Emitting Diode).

O moliuila o augatupulaga lona fa

Taimi: Talu mai le 2008

Fa'aaliga: Tekinolosi LED + tekonolosi IT, fausia-i totonu tatala programmable pulepulega pu'upu'u, e mafai ona fa'avasegaina e ala i le fa'aogaina fa'apitoa fa'amalama fa'apitoa - moliuila atamai.

 

Taimi meli: Iul-21-2021